Kod ovakve vrste ribnjaka tehnologija je veoma uprošćena. Ne iziskuje veću radnu niti stručnu snagu, već je može obavljati svaki individualni poljoprivredni proizvođač.
Tehnologija uzgoja na ovakvim objektima svodi se na uzgoj mlađa i konzumne ribe.Završetkom i pripremom objekta, na osnovu veličine površine i količine raspoložive vode programira se količina nasadnog materijala.U proizvodnju treba ući samo sa visokokvalitetnim nasađnim zdravim materijalom, jer uspjeh proizvodnje u intenzivnom uzgoju mnogo zavisi od ovog faktora. Danas su brojne ribarske organizacije koje proizvode kvalitetan pastrmskl materijal za uzgoj (kod nas se pastrmskl nasadni materijal može dobiti, u OOUR »Ribnjaci« — Podgorica,u svim uzrastima mlađa). Transport, i nasađivanje obavlće specijalizovane organizacije u kojima se vrši nabavka.Preporučljiv je kod ovakvih objekata nasad težine od 7-8 g.Za intenzivnu proizvodnju sa produkcijom ribe od 20 do 25 kg/m potrebno je 100 komada pastrmskog nasada da bi se dobila tržna konzumna veličina od 200 do 300 g po komadu u toku jedne uzgojne godine.
Veličina ovog nasada preporučljiva je iz više razloga.
Kod ovog uzrasta mortalitet je minimalan, odlikuje se dobrom uzrasnom kondicijom, intenzivnim korišćenjem hranlva, vitalnošću i otpornošću prema raznim oboljenjima.Sa uzrastom ribe broj nasada se reguliše veličinom 1 težinompo m15 površine ili po m2 vode.Kod uzrasta od 8-10 cm na m2 vode ide se sa 2 000 do 3 000 komada nasada. Sa veličinom od 12 do 15 cm sa 1 000, od 15 do
20 cm sa 500 komada i od 20 do 30 cm sa 100 komada.Nasadni materijal drži se u posebnom bazenu i odvojeno od ribe koja se nalazi u tovu za konzum.Razređivanje nasada 1 sortiranje, koje se na ovakvim objektima vrši ručnim sortiračem a obavlja se tri do četiri puta godišnje,potrebno je radi postizanja ravnomjernosti broja i količine i da bismo dobili približno isti uzrast.
Drugih većih tehnoloških zahvata na ovakvim ribnjacima i nema.Lovi se ispuštanjem vode iz bazena ili pa manjim povlačnim mrežama. Čišćenje i sanitarno tehničko održavanje ribnjaka obavlja se ispuštanjem vode iz bazena, gdje same ribe svojim pokretima i većim proticajem vode ostranjuju produkte metabolizma i drugu nečistoću.
Nema komentara:
Objavi komentar