petak, 16. prosinca 2016.

Oplodnja i sazrijevanje zrna pšenice

U povoljnim uslovima poslije oprašivanja (6— 12 časova) dolazi do oplodnje, a odmah zatim počinje razvoj klice, endosperma i omotača i kao rezultat toga obrazuje se zrno.

Prema sovjetskim i drugim istraživanjima, pri temperaturi 20— 25°C i umjerenoj relativnoj vlažnosti vazduha, poslije 4— 5 dana iza oplodnje klica je već formirana sa svim dolovima i sposobna je da reprodukuje biljku. U istom vremenu donji dio zrna je formiran i počinje da se ispunjava škrobom. Na kraju mliječnog stanja sve ćelije endosperma sadrže škrob. Židak i mek sadržaj sjemena u vrijeme mliječnog stanja objašnjava se time što u endospermu još nisu formirane ćelijske opne.Sa procesom formiranja klice, endosperma i omotača ide i nakupljanje suhih materija, i to: jedinjenja pepela, ugljenih hidrata, bjelančevina,masti i dr. Ugljeni hidati su predstavljeni, prije svega, škrobom.Obično se period rastućeg i sazrijevajućeg zrna dijeli na više manjih perioda od kojih se svaki odlikuje nizom osobenosti, i to:

Formiranje zrna protiče od oplodnje do mliječnog stanja.

Na kraju etape zrno dostiže konačnu dužinu, ali je još neispunjeno. Zrno je još zeleno i sadrži od oko 80 do 65% vode. Dužina ove faze je do 20 dana.Nalivanje zrna protiče od početka mliječnog stanja do početka voštane zrelosti. U vrijeme nalivanja intenzivno se povećava težina suhe materije zrna. U zrnu na kraju faze ona dostiže skoro svoju maksimalnu težinu. Zrno raste u širinu i debljinu i potpuno gubi zelenu boju.Ova etapa se završava pri smanjenju vode u zrnu do 40%. Etapi nalivanja zrna odgovaraju dvije faze razvića zrna — mliječno i testasto stanje zrna. 

Mliječno stanje zrna počinje pri 65%, a završava se pri 50% vlažnosti zrna.

U tom momentu zrno postiže potpuno svoju dužinu, po boji ono je zeleno, konzistencija sadržaja zrna žitko mliječna, a klica postaje primjetna. Biljke u to vrijeme sačuvaju svoju zelenu boju, mada donji listovi počinju da žute i izumiru. Dužina faze je 10— 12 dana. Mliječno stanje zrna sa agronomskog gledišta ne predstavlja fazu zrelosti, jer se u toku cijele faze vrši nakupljanje materija u zrno — stvaranje poljoprivrednog prinosa, pa prema tome, to nije zrelost već jedno dinamično stanje »nedozrelosti«, pa je zato treba nazvati mliječno stanje.Međutim, sa opšte biološkog gledišta to je zrelost, jer je sjeme sposobno da klija i reprodukuje se. Faza testa ili testastog stanja zrna izdvojena
je u posebnu fazu, karakterističnu po vlažnosti zrna 50— 40%

Nema komentara:

Objavi komentar