subota, 11. ožujka 2017.

Uticaj ishrane klime i temperature na životinje

Najvažniji faktor okoline je ishrana koja utiče na rast i razvitak (intrauterini i ekstra- uterini), zdravlje; razmnožavanje (postizanje polne zrelosti, broj ovuliranih jajnih ćelija, broj embriona i fetusa odnosno potomaka, količinu, i kvalitet sperme i drugo), nivo proizvodnje (mlijeka, mesa, jaja, vune i dr.) i kvalitet proizvoda.

Ustvari, količina i kvalitet obroka odnosno sastav i odnos pojedinih hranljivih mate­rija djeluju na životinjski .organizam. Hranljive materije hrane se razlažu u digestivnom traktu životinje na jednostavne (proste), sastojke koji se resorbuju i krvlju prenose u različite organe i ćelije. 
Resorbovane materije podležu promjenama u organizmu.
Jedan dio se razlaže do krajnjih metaboličkih produkata (izlučuju se iz organizma). Drugi dio služi za izgradnju ćelija pri obnavljanju ili razmnožavanju i sintezu složenih organskih materija animalnog porijekla. U procesu varenja hrane oslobađa se energija koju će životinja iskoristiti za održavanje stalne telesne temperature i odvijanje osnovnih životnih procesa u organizmu.
Klima
Klima je skup vremenskih pojava koje karakterišu srednje fizičko stanje prizem­nog sloja atmosfere.Klimatski faktori su: temperatura, vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, sunče­va svjetlost, vjetrovi (kretanje vazduha), ionizacija vazduha i padavine. Oni utiču na .životinjski organizam' direktno (kožu, dlaku, vunu,- perje, papke, kopita itd.)  indirektno (prinqs i sastav hrane, promet materija i dr.).
Klima pojedinih područja u svijetu uticala je na stvaranje različitih rasa koje se odli­kuju karakterističnim osobinama. 
Tako je npr. u uslovima suhe tople klime i siro­mašne vegetacije stvoren arapski konj dobre izdržljivosti, brzine i zdravlja. Suprot­no od ove rase u području Evrope sa vlažnom klimom i bujnom vegetacijom, stvo­rene su teške, hladnokrvne rase konja velike tjelesne mase, izdržljivosti i vučne snage.Da bi se razumeo uticaj klimatskih faktora na kožu, neophodno je upoznati njenu građu i funkciju.
Temperatura
Temperatura okoline utiče na tjelesnu temperaturu životinja. Tjelesna temperatura pojedinih dijelova tijela varira i zato se ona koja je izmjerena u rektumu smatra srednjom tjelesnom temperaturom.Ona normalno varira u zavisnosti od uzrasta životinja (viša je u mla­dih grla), mišićne aktivnosti, uzima­nja i varenja hrane (povećava se za 0,    2 - 1°C), uzimanja vode, tempera­ture okoline, godišnjeg doba, faza estrusnog ciklusa (povećava se u toku estrusa za 0,1 - 0,3°C), bremenitosti (povećava se poslednjih nedjelja bremenitosti) i drugog.


Vrsta
Rektalna temperatura (°C)
Konj

- odraslo grlo
37,8
- ždrebe
38,0
Goveče

- odraslo grlo
38,5
- ju nad
39,0
Ovca

- odraslo grlo
39,1
- jagnje
39,5
Koza

- odraslo grlo
39,5
- jare
40,0
Svinja

- odraslo grlo
39,0
- prase
39,5
Kokoš
41,0


Nema komentara:

Objavi komentar