Najvažniji
faktor okoline je ishrana koja utiče na rast i razvitak (intrauterini i ekstra-
uterini), zdravlje; razmnožavanje (postizanje polne zrelosti, broj ovuliranih
jajnih ćelija, broj embriona i fetusa odnosno potomaka, količinu, i kvalitet
sperme i drugo), nivo proizvodnje (mlijeka, mesa, jaja, vune i dr.) i kvalitet
proizvoda.
Ustvari,
količina i kvalitet obroka odnosno sastav i odnos pojedinih hranljivih materija
djeluju na životinjski .organizam. Hranljive materije hrane se razlažu u digestivnom traktu životinje na jednostavne (proste), sastojke koji se resorbuju i
krvlju prenose u različite organe i ćelije.
Resorbovane materije podležu
promjenama u organizmu.
Jedan dio se razlaže do krajnjih metaboličkih produkata
(izlučuju se iz organizma). Drugi dio služi za izgradnju ćelija pri obnavljanju
ili razmnožavanju i sintezu složenih organskih materija animalnog porijekla. U
procesu varenja hrane oslobađa se energija koju će životinja iskoristiti za
održavanje stalne telesne temperature i odvijanje osnovnih životnih procesa u
organizmu.
Klima
Klima
je skup vremenskih pojava koje karakterišu srednje fizičko stanje prizemnog
sloja atmosfere.Klimatski faktori su: temperatura, vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, sunčeva svjetlost,
vjetrovi (kretanje vazduha), ionizacija vazduha i padavine. Oni utiču na .životinjski organizam' direktno (kožu, dlaku, vunu,- perje,
papke, kopita itd.) indirektno (prinqs i sastav hrane, promet materija i dr.).
Klima
pojedinih područja u svijetu uticala je na stvaranje različitih rasa koje se
odlikuju karakterističnim osobinama.
Tako je npr. u uslovima suhe tople
klime i siromašne vegetacije stvoren arapski konj dobre izdržljivosti, brzine
i zdravlja. Suprotno od ove rase u području Evrope sa vlažnom klimom i bujnom
vegetacijom, stvorene su teške, hladnokrvne rase konja velike tjelesne mase,
izdržljivosti i vučne snage.Da bi se razumeo uticaj klimatskih faktora na kožu, neophodno je
upoznati njenu građu i funkciju.
Temperatura
Temperatura okoline utiče na tjelesnu temperaturu životinja. Tjelesna temperatura pojedinih dijelova tijela varira i zato se ona koja je izmjerena u rektumu smatra srednjom tjelesnom temperaturom.Ona normalno varira u zavisnosti od uzrasta životinja (viša je u mladih grla), mišićne aktivnosti, uzimanja i varenja hrane (povećava se za 0, 2 - 1°C), uzimanja vode, temperature okoline, godišnjeg doba, faza estrusnog ciklusa (povećava se u toku estrusa za 0,1 - 0,3°C), bremenitosti (povećava se poslednjih nedjelja bremenitosti) i drugog.
|
Nema komentara:
Objavi komentar